Tips & goda råd

Hur man justerar Velfacs skjutdörrar.

Hur man justerar garderobernas skjutdörrar

När skjutdörrarna till garderoberna börjar gå tungt kan man relativt enkelt själv justera dem så att de rullar lättare.

 
Med en stjärnskruvmejsel skruvar man medurs för att dra åt och spänna hjulet så att dörren höjs. Enklast är att lyfta dörren lite medan man skruvar. Det räcker att få någon millimeters glipa så att den lilla plastflärpen glappar lite upp och ned, då rullar dörren fritt och lätt.

Vid enstaka fall kan hjulen i sig vara så nötta att de måste bytas. ”LUMI Optima bottenhjul” finns som beställningsvara på exempelvis XL-bygg och kostar ca 125kr styck.

Kolla att värmen fungerar i lägenheten

Vårt hus är inte längre nytt och mekaniska saker så som ställdon och termostater kan behöva bytas. Om ni öppnar skåpet som huserar shuntarna för golvvärmen samt skruvar bort det vita plastlocket på styrenheten där alla sladdar går in så ser det ungefär ut som på bilden.

Om ni justerar termostaterna till låg värme skall de gröna dioder släckas på styrenheten och ställer ni upp temperaturen skall dioder tändas, dock bara där du ser att sladdarna från ställdon är inkopplade. Om någon diod inte tänds eller släcks har ni sannolikt fel på termostaten.

När dioderna är släckta skall ställdonen stänga och du ska inte se någon blå ring. När dioderna är tända skall ställdonen öppna och du skall då se en blå ring. De är väldigt långsamma så ge dem några minuter att ställa om. Om de inte stänger och öppnar sig har du sannolikt ett trasigt ställdon.

Reservdelar hittar du på en välsorterad VVS butik alternativt på nätet. Exempelvis ett ställdon, en vanlig termostat alternativt en mer avancerad termostat med digital temperaturvisning.

Den mer avancerade termostaten har även stöd för nattsänkning, något som kan vara trevligt att ha i sovrummen. För att få detta att fungera krävs dock någon form av timer, exempelvis ett kontrollrelä som kopplas till din hemautomatisering (Philips Hue, Telldus, IKEA eller annat)

Att slippa Telia’s SMART router

Det är efter att Telia flyttat upp till en modern platform (GeKO) väldigt enkelt att ersätta Telias router med sin egen.

För att slippa få belastningen av TV på routern så skaffar man en enkel men bra 1000MB switch (typ Netgear GS105v2) som kopplas direkt på inkommande LAN kabel. Till den kopplar du dina TV-boxar samt din router. Från din router kan du sedan koppla ytterligare trådat nätverk/LAN ut i lägenheten.

Du kan naturligtvis även koppla TV-boxen direkt till routern och ha routern direkt kopplad till inkommande LAN om du vill, har du en lite bättre router så påverkas inte kappaciteten.

Automatisera ventilationen i lägenheten

Vi har FläktGroup RDKR ventilation i våra lägenheter/hus. Den är av en äldre typ så vill man automatisera de olika arbetslägena på den får man lägga till lite kringutrustning och logik för styrning, Med hjälp av ett befintligt Z-wave automatiseringssystem har jag skapat logik och funktion som styrs baserat på om man är hemma och vilken tid på dygnet det är.

Med hjälp av en vanlig styrenhet för eluttag samt en enhet för ”smart implant” så kan man med den första mäta effekt som den förbrukar och på så sätt avgöra vilket arbetsläge den är i och med den andra styra vilket arbetsläge den skall ha: borta, hemma eller bost.

Inkoppling för mätning är enkel då det bara är att sätta in styrenhet för eluttag mellan kontakten i väggen och ventilationen. Dessvärre så startar ventilationen alltid i ”borta” läge så man kan inte med hjälp av denna styra arbetslägena.

Att koppla in ”smart implant” är lite bökigare (gula kablar), man behöver en tre-polig kopplingsplint för kretskortmontage med 3,81mm stift avstånd för att koppla in sig på kretskortet på kontakt J4, jag har några extra kontakter om du är intresserad.

Från pol 2 som har spänning kopplar du in dig till de två styrkontakterna på ”smart implant”. Detta måste göras via ett motstånd på mellan 300 och 1000 ohm. Sedan kopplar du in pol 1 och pol 2 till den andra kontakten på respektive styrkontakt på ”smart implant”.

Sedan är det bara lite fix med logiken vilket du behöver någon form av hemautomatiserings system för:

    • Med hjälp av effektmätningen i styrenhet för eluttag kan du avgöra vilket läge som ventilationen har, detta beror lite på de individuella inställningarna så där måste du titta på hur mycket energi de tar i de olika fallen. Den varierar mellan ett min och maxvärde i respektive fall.
    • När vi är borta så ställer vi in den i borta läge om temperatur och fuktighet inte är för hög.
    • När vi kommer hem eller när det blir varmt inne så sätts ventilationen i hemmaläge.
    • På natten tar vi ned ventilationen till bortaläge då vi själva producerar mindre koldioxid och värme. då får vi både mindre effektförbrukning men också ett tystare ventilationssystem.
    • På morgonen ställs ventilationen in i hemmaläge lagom till vi vaknar.

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.